Hölgy tulajdonos

elvtrening_holgytuladonos.jpgElmentünk ma autót nézni. Csak úgy. Néha szoktunk ilyet. Kinéztük neten, aztán belibbentünk a kereskedésbe.

Az értékesítő fickó persze egyből lecsapott ránk.

Szépen, sorban, igen választékosan elmondta, hogy milyen fantasztikus tulajdonságai vannak az autónak, majd a monológ végén nagy levegőt vett, kimeresztette a szemét és huncut félmosollyal a száján bedobta a szokásos aduászt:

  • Ééés… HÖLGY TULAJDONOSTÓL!

Na mármost, nekem ezzel egyetlen problémám van. De az elég kétségbeejtő. Mégpedig az, hogy én magam is hölgy tulajdonos vagyok, és pontosan tisztában vagyok az autóm és köztem fennálló, igen rapszodikus kapcsolattal.

Nyilván ha rajtam múlna, reggelente megfésülgetném és nyáron minden nap lekenném 50 faktoros naptejjel, ha használom az úton - de például halvány lila fogalmam nincs, hogy mikor volt olajcserén. És nem azért, mert nem érdekel, hanem mert nem jut eszembe.

Az ülésvédő kárpitot havonta kimosom, hogy tiszta legyen és jó illatú - de Isten látja lelkem, hamarabb fényeztetem le más színűre (pedig az nem olcsó állítólag), mint hogy ellenőrizném a hűtővíz szintjét.

Ha csak félig van a tank, rögtön viszem a benzinkútra, nehogy az éhség kicsinálja – de ha halk kotyogó hangot hallok menet közben a bal első keréknél, akkor nem fog eszembe jutni, hogy a lengőkar szilentet valószínűleg ki kell cserélni.

Az előző autómnál, amikor a hátsó lengéscsillapítókat már csak a szentlélek tartotta, és a teljes kasztni külön életet élt, akkor én menet közben elérzékenyülve, büszkén simogattam a kormányt, hogy „mennyire édes vagy, hogy így riszálod a feneked, mint egy igazi nő!?” Fel sem merült bennem, hogy életveszélyben vagyok és egy nagyobb lendületű kanyarbevételnél esetleg elszállhatok, mint a győzelmi zászló.

Szóval megmondom őszintén, engem a kereskedő által bedobott mondattal nemhogy lehengerelni, de még csak a vételi szándék felé halványan billenteni sem lehet.

Autók tekintetében a férfiak műszaki érzékét ugyanis semminemű női gondoskodás nem tudja pótolni.

És csak még egy utolsó megjegyzés.

Társadalmi beidegződés, hogy ha valaki nem tud normálisan beparkolni / bénázik az úton / lepadkázza a kereket / meghúz egy másik autót, akkor az emberek első reakciója: "ez biztos, hogy nő!" (Nem, egyébként egyáltalán nem biztos, mert ugyanúgy van rossz férfi sofőr is.) De akkor miért is gondolják az emberek, hogy autóeladásnál, vagy egy hirdetésben jó pont, ha azt írják, hogy hölgy tulajdonostól?!?